Boommarters in de Drentse Wildernis (2013)

Unieke film over een boomnmarterfamilie in Midden Drenthe

Een boommarterfamilie in Midden Drenthe!

Deze bijna 40min. durende film is onderdeel van een interactief Making Of… avondprogramma. Hierin geven Henk en Janetta inzicht in het maken van natuurfilms zoals zij dat al vele jaren doen. Het publiek krijgt tijdens het programma tevens alle gelegenheid om vragen te stellen.

Henk: ‘Volgens Zoogdierenvereniging Nederland bevinden zich in ons land momenteel tussen de 350 en 400 volwassen boommarters. Het staat op de Rode lijst voor bedreigde diersoorten in ons land. Vreemd genoeg bestaat er geen soortbeschermingplan voor dit unieke zoogdier. Het is nog steeds een mysterieus dier omdat er eigenlijk weinig over bekend is. Al jarenlang zijn Janetta en ik naar dit schitterende dier op zoek in de hoop het voor de camera te krijgen en begin mei was het dan eindelijk raak. Terwijl het gevorderde voorjaar nog steeds in ongekende winterse nevelen was gehuld, ontdekten we de latrine van de boommarter in Midden Drenthe. Onmiddellijk werd een plan gemaakt om het uiterste uit deze unieke kans te halen. Besloten werd om er dan ook maar volledig voor te gaan. Eigenlijk was het koude, donkere weer op dit moment in ons voordeel omdat de natuur traag op gang kwam. Beelden voor de WATER LAND DRENTHE konden weinig worden gemaakt. Juist door die kou… Maar dat kon de boommarter niet veel schelen. Ze ging gewoon haar gang. Uiteindelijk nam het boommarteravontuur bijna 7 weken in beslag en gedurende die tijd bleven al onze beschikbare camera’s van op de verblijfplaats van het dier gericht. In eerste instantie was het materiaal bedoeld om in de nieuwe, dit jaar te voltooien film, te worden opgenomen. Die optie ligt er nog steeds maar zeker is dat er ook een heuse boommarterfilm gaat komen. Doordat we onze camera’s continu hebben laten draaien hebben we letterlijk en figuurlijk ALLE bewegingen van die dieren kunnen vastleggen. Hoe ze zelf letterlijk en figuurlijk veranderd van een op het eerste gezicht jonge onervaren boommarter tot een afgetraind zelfbewuste boommartermoeder die haar jongen een voor een door de boomtoppen versleept naar een andere locatie. De beelden van dat gebeuren zijn echt GRANDIOOS! We stonden met open mond te kijken van wat er zich daar afspeelde! We kunnen amper geloven dat het ons gelukt is om dit unieke gebeuren vast te leggen op film. Bij daglicht nog wel!
Na het zien van alle opnamen waren we allebei van mening dat er een speciale film over de boommarters moest komen. We kunnen in die film echt al onze eigen bevindingen laten zien…de belevingswereld van de boommarter op die plek in die bewuste periode. Als je dat allemaal op een rij gaat zetten komen die 7 weken gewoon telkens opnieuw voorbij. Maar nu zijn we ook in staat om het aan iedereen te laten ZIEN.  Je leert alleen al door het kijken ontzettend veel over een dier dat je in de natuur vrijwel nooit zult tegenkomen.

Henk en Janetta maakten een prachtig document over een boommarterfamilie in Midden Drenthe

Henk en Janetta maakten een prachtig document over een boommarterfamilie in Midden Drenthe

Henk:’Na jaren tevergeefs naar het dier te hebben gezocht was het dit jaar dan toch eindelijk raak: we vonden de prachtige boommarter en een ideale locatie waar we konden filmen!
Ik geloof dat het filmen van de boommarter een van de hoogtepunten van mijn persoonlijke belevenissen in de natuur is geweest. Op de foto hierboven zie je moeder boommarter op de dag waarop later bleek dat ze de jongen zou gaan verslepen naar een andere locatie. Hier motiveert ze haar jongen om haar naar de boomtoppen te volgen. Als dat na lang aandringen niet gebeurd neemt ze het roer in eigen handen en wat dan volgt is werkelijk adembenemend’

  • Janetta: ‘Zenuwen gierden werkelijk door mijn keel…’

    Onze boommarterfilm...

    Onze boommarterfilm…

  • Janetta: ‘Omdat we tijdens de opnamen als het ware in het bos leefden, gebeurde het regelmatig dat we het gevoel voor tijd en dagen kwijt raakten. Dan bestaat de wereld uit dat wat je op dat moment doet en het proberen te verleggen van de grenzen tijdens dat proces. Voor ons hield dat in dat we voor 500% gefocust waren op het binnenhalen van opnamen van alles dat met de boommarter te maken had. Of kon hebben. Want eerlijk gezegd liepen we constant tegen ‘beperkingen’ aan. We hadden voortdurend het gevoel dat we veel meer konden bereiken wanneer we daartoe de mogelijkheden hadden gehad. Maar gelukkig is daar de creativiteit van Henk… Wat die man voor elkaar heeft gekregen tijden de opnamen van de boommarter is echt ongelofelijk. Hij had wekenlang een scenario in z’n hoofd dat hij dagelijks echt scene voor scene en met verschillende camera’s tegelijk uitvoerde. De boommarter had twee jongen om te verslepen dus we wisten dat we alles zouden moeten geven om dit unieke gebeuren vast te kunnen leggen. Want we dachten dat het dier haar jongen ‘s nachts zou gaan verslepen en dat we dit niet zouden kunnen filmen. Raar toch dat je daar in eerste instantie van uitgaat. Toen het toch overdag gebeurde was ik zo verstijfd van de zenuwen dat ik niet meer in staat was om te filmen. Ik was doodsbang dat ik de opnamen zou verpesten. Dat heb ik Henk ook direct laten weten. We kozen daarom voor een extra vaste camera op een plek waarvan we zeker wisten dat de boommarter deze zou passeren. Probleem opgelost maar spannend was het wel. Henk heeft de boommarter nog een tijdje kunnen volgen en opnamen in de boomtoppen kunnen maken. Omdat ik geen camera hoefde te bedienen was ik op dat moment ‘zijn’ ogen. Het zicht door de camera is in een boomrijk gebied erg beperkt dus ik kon Henk direct vertellen welke kant de boommarter opging. Die samenwerking liep perfect en resulteerde in spectaculaire opnamen. Nu achteraf blijkt dat we zoveel opnamen hebben dat we er een boommarterfilm van kunnen maken en die film gaat er echt komen, kijken we er zeer bevredigend op terug maar nogmaals: op dat moment gierden de zenuwen echt door mijn keel…Onlangs geleerd;‘Onlangs geleerd dat het zo maar kan gebeuren dat de ontmoeting met een bepaald dier invloed kan hebben op jou als individu. Merkte ik tijdens de opnamen van de boommarter. Dit dier heeft echt mijn hart gestolen en ik moet eerlijk zeggen dat ik moest ‘afkicken’ toen de opnamen erop zaten. Ik miste de boommarter enorm daarna…en nog…’