DE STILLE KRACHT VAN DE DRENTSE NATUUR

Zwerven langs Aa en Hunze

 • Allereerste beelden van de bever in Drenthe

  Voor DE STILLE KRACHT VAN DE DRENTSE NATUUR trekken Henk en Janetta twee jaar lang door de beekdalen van de Drentsche Aa en de oostelijk gelegen Hunze. Het resultaat is een echte beekdalenfilm! Op sublieme manier gefilmd en uniek in z’n soort. De imposante Drentse Hondrug wordt voortdurend overgestoken om de schoonheid van de gebieden zo goed mogelijk tot haar recht te laten komen. Dieren als de vos, das en fuut werden voor lange tijd in hun leefomgeving gevolgd en geven geheel ongedwongen een kijkje achter de schermen van hun bestaan in Drenthe. In de film ook de allereerste beelden van de bever, die terug is in de beekdalen van Drenthe en Groningen. De makers houden de kijker een spiegel voor en schetsen een beeld hoe het zou zijn wanneer de wolf terug zou keren in de beekdalen. En een item waarin een oude man terugkijkt op zijn leven in de beekdalen zal menig kijker tot tranen toe weten te beroeren. Dit tweede deel uit het drieluik wordt door het publiek, dat opnieuw massaal aanwezig toestroomt, alom geprezen.

  [rev_slider stille] [/rev_slider]
 • Filmposter Stille Kracht 1,65 MB

 • Eerbetoon aan vroegere generaties…

  Het item in de film DE STILLE KRACHT VAN DE DRENTSE NATUUR waarin een oude man terugkijkt op zijn leven in de beekdalen bleek een schot in de roos. Het emotioneel beladen item weet veel mensen te beroeren en meerdere malen, bijna bij elke voorstelling, komt het voor dat men tranen niet of nauwelijks kan bedwingen! Voor de filmmakers een groot compliment want het is hun eerbetoon aan vroegere generaties. Henks (toen) 6 jarige kleinzoon Djordy speelt een hoofdrol en doet dat op zo’n natuurlijke en geloofwaardige manier dat je als kijker daadwerkelijk teruggaat naar het vroege Drenthe. Het item is voor een groot deel geïnspireerd op de vele boeiende verhalen die Henk en Janetta te horen krijgen van bewoners uit de gebieden waarin ze filmen.

  Henk geeft z'n kleinzoon adviezen tijdens de opnamen...

  Henk geeft z’n kleinzoon adviezen tijdens de opnamen…

 • Kleinzoon speelt rolletje in film

  Henk's Djordy speelt een jongetje dat doet denken aan BARTJE

  Henk’s Djordy speelt een jongetje dat doet denken aan BARTJE

 • De opnamen duurden voor Djordy twee lange middagen. Tussen hem en z’n filmvader klikte het behoorlijk goed.

  BARTJE kijkt naar een vlieger die in de verte verdwijnt...

  BARTJE kijkt naar een vlieger die in de verte verdwijnt…

  BARTJE met z'n filmvader

  BARTJE met z’n filmvader

Opnieuw een succes!

Na het voltooien van IN HET LAND VAN DE DRENTSCHE Aa wilden Henk en Janetta dolgraag een film maken over de gezamenlijke beekdalen van de Drentsche Aa en de Hunze. Met  name de Hunze zou op deze manier een beetje in de schijnwerpers worden gezet. Dit water wordt ook wel de enige Drentse rivier genoemd. Henk en Janetta volgden het water vanaf het punt waar het Voorste en het Achterste Diep samen verdergaan als Hunze tot dat deze overgaat in het Zuidlaardermeer. Door telkens de imposante Hondsrug over te steken ontstond een filmische balans die de beekdalen van de Drentsche Aa en de Hunze in volle glorie laat zien.

Gebieden als ELZEMAAT, BREEVENEN en het ANNERMOERAS zijn door de makers  wonderschoon in beeld gebracht. DE STILLE KRACHT VAN DE DRENTSE NATUUR is een prachtige avontuurlijke film waarin o.a. dieren als de das, vos, bever, torenvalk en zelfs de wolf een rol spelen.

Deze film was andermaal een groot succes en trok opnieuw duizenden mensen naar het filmtheater.

Tweede deel van een drieluik

De Stille Kracht van de Drentse natuur… is het tweede deel van een drieluik waarin de Drentse natuur centraal. Drie, op zichzelf staande natuurfilms die allen een ander gebied vertegenwoordigen.

Kijk hier naar de volgende delen:
deel 2: De Stille Kracht van de Drentse natuur…
deel 3: De Groene Horizon…