DE GROENE HORIZON

De onweerstaanbare natuur van Midden Drenthe

De natuur van Midden-Drenthe spreekt als nooit tevoren!

Henk en Janetta leveren met deze schitterende film opnieuw een staaltje vakwerk af dat terug is te vinden in elk shot dat voorbij komt. Midden-Drenthe zoals weinigen het zien. Gebieden al Holmers-Halkenbroek, het beekdal van de Elperstroom, Mantingezand en talloze andere kleine en grote gebieden vormen tezamen de weerklank van een reis die door de filmmakers gedurende twee volle jaren werd gemaakt. De speelse manier waarop de film werd gemaakt dringt zich al op in de openingsbeelden. Onmiddellijk zit je in de belevingswereld van Henk en Janetta. Bijna twee uur lang val je van de ene in de andere verbazing en vraag je je af hoe het mogelijk is om de natuur op zo’n indrukwekkende wijze te filmen! De rode draad in de film wordt gevormd door de beleving van het zien en gezien worden. Een manier van filmen die erg moeilijk is omdat alles meerdere malen gefilmd moet worden om de interactie tussen mens (in dit geval Janetta) en dier te onderstrepen. Toch is het tweetal er verbazingwekkend goed en vaak op een komische manier in geslaagd om een beeld te schetsen van de ontmoeting tussen mens en dier. De natuurfilmers laten zien dat hun ontmoetingen meestal onverwachts tot stand komen. Om dat vervolgens op beeld vast te leggen vergt een onvervalst monnikengeduld.

groene-horizon

  • Filmposter-De-Groene-Horizon

  • Een onvergetelijk avontuur!

    Toen DE GROENE HORIZON… in februari 2012 in roulatie ging was het precies zes jaar geleden dat Henk en Janetta begonnen aan hun drieluik over de Drentse natuur. Hun passie voor de Drentse natuur, dat wordt gevoed vanuit een doorzettingsvermogen waar velen jaloers op kunnen zijn, heeft er voor gezorgd dat ook Midden-Drenthe als natuurgemeente werd vastgelegd. Henk: ‘ Het maken van een film over dit gebied was voor ons een logische zet na het voltooien van de twee andere films uit het drieluik. We wilden dat gebied gewoon op film vastleggen. Niet meer of minder dan dat… We zijn natuurlijk erg tevreden dat het uiteindelijk helemaal de film is geworden zoals we dat voor ogen hadden. Méér dan dat zelfs. Iedereen die van de natuur houdt moet deze film gewoon zien! Al was het alleen al om de vele zeldzame dingen die we hebben kunnen filmen. We zijn echt tot het uiterste gegaan van wat binnen onze mogelijkheden lag. De vele items die in de film voorbijkomen zijn met zorg uitgekozen al zijn er natuurlijk altijd de onverwachte momenten die je als natuurfilmer overkomen en die je graag en dankbaar op film vastlegt. We hebben ons vrij in de gemeente Midden-Drenthe bewogen. Van bovenin de toren van Koepelkerk in Smilde tot in dorpjes als Garminge of Nieuw-Balinge. Van het beekdal van de Elperstroom tot de plek waar de gemeentegrens nog net een stukje Dwingelderveld overlapt. Van de Vam-berg bij Wijster tot de uitgestrekte Staatsbossen met de vele vennetjes en veentjes . Planten, dieren, insecten, de houtkap in de bewuste gebieden, het komt allemaal voorbij. Ach weet je, in feite kun je niet meer dan een beeld schetsen van een gebied waar je filmt want er is zo ongelofelijk veel wat je kan laten zien. Het schetsen van een beeld is daarom altijd de opzet en ook uitkomst van elke film die we maken. Er zullen altijd mensen zijn die zeggen: ‘…Ben je ook dáár of dáár geweest…of heb je ook dát gefilmd? Daarom onderstrepen we ook altijd dat onze films onze natuurbeleving is. Je moet nu eenmaal keuzes maken en daar moet je niet moeilijk over doen voor jezelf. Maar we zijn er van overtuigd dat we met De Groene Horizon… een schitterend beeld schetsen van Midden-Drenthe.’

Derde deel van een drieluik

De Groene Horizon… is het derde deel uit een drieluik waarin de Drentse natuur centraal staat. Drie, op zichzelf zichzelf staande films, die allen een bepaald gebied vertegenwoordigen.

Kijk hier naar deel 1: In het Land van de Drentsche Aa

Kijk hier naar deel 2: De Stille Kracht van de Drentse natuur