DE ACHTERTUIN VAN ASSEN

De natuur in en rondom Assen

DE ACHTERTUIN VAN ASSEN (2006)

 • In het begin van 2006 komen Henk Bos en Janetta Veenhoven met hun tweede avondvullende film.

  Titel van die film is DE ACHTERTUIN VAN ASSEN. Opnieuw laten ze zien dat hun oog voor detail een grote rol speelt in het benaderen van de regionale natuur. Het schetst bovendien een realistisch beeld van natuur op plekken waar je het niet direct verwacht. Hoewel ze volhouden dat het maken van natuurfilms in eerste instantie toch een persoonlijke zaak is wordt er inmiddels in hun leefomgeving en ver daarbuiten veel gesproken over hun werk en dat is, in positieve zin, bij het verschijnen van deze nieuwe film wel degelijk te merken. Wanneer ze hun film aan de Gemeente Assen voorleggen is deze zeer onder indruk en samen besluiten ze, in het kader van het groenjaar 2006, een reeks voorstellingen op te zetten waarbij het voor alle Assenaren mogelijk is om de bijzondere natuurfilm gratis te bezichtigen. De opkomst is overweldigend en er volgt onmiddellijk een ware run op de kaarten. De voorstellingen zijn dan ook binnen enkele dagen volgeboekt. Een extra voorstelling zelfs binnen enkele uren…

  achtertuin-van-assen

  Later dat jaar organiseren ze zelf nog een aantal filmvoorstellingen waarvoor ze de grote zaal van het ICO Kunst & Cultuur afhuren. De film is opnieuw binnen enkele dagen uitverkocht!

  DE ACHTERTUIN VAN ASSEN kan het beste worden omschreven als een film die de natuur in en rondom de gemeente Assen als nooit tevoren laat zien. Tijd nog moeite werd gespaard om dit document te voltooien.  De makers volgen b.v. diverse vogels tijdens hun verblijf in de Gemeente Assen van zeer nabij. Unieke beelden van b.v. de groene specht met jongen of de boerenzwaluw (waarvoor de makers 6 weken lang op een boerderij verbleven) geven een realistisch en boeiend beeld van de Drentse natuur. De film is op zich al bijzonder omdat de gemeente Assen bij de meeste mensen nu niet direct in het oog springt als decor voor een avondvullende natuurfilm. Toch laat de film op onweerstaanbare wijze zien hoe rijk de gemeente aan natuur is.

 • groene-specht-drenthe

  spechten-jongen

  Boven: Het item waarin de groene specht haar jongen komt halen is een van de hoogtepunten uit de film. Dit uitvliegen duurde drie dagen en is zelden in ons land gefilmd.

Nominatie

DE ACHTERTUIN VAN ASSEN wordt uiteindelijk genomineerd voor de Harry de Vroome-prijs. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die zich op de een of andere bijzondere manier voor langere tijd inzetten voor de Drentse natuur. Hoewel de prijs aan hun neus voorbij gaat toont de nominatie wel dat ze als natuurfilmers inmiddels serieus genomen worden.

 • Bekijk ook onze andere films: