IN HET LAND VAN DE DRENTSCHE Aa

In de schaduw van het verleden...

Geheel opgenomen in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa

Ruim twee jaar werkten ze aan dit project… Gezamenlijk legden de filmmakers zo’n 13.000 km per fiets (!) door het Nationaal beek– en esdorpenlandschap Drentsche Aa af. Regen, winterse kou en zomerse hitte viel hen ten deel. En dat om hun film IN HET LAND VAN DE DRENTSCHE Aa te kunnen realiseren. Het resultaat is een natuurfilm waarop elke Drent trots zou moeten zijn.

 • Het Nationaal beek– en esdorpenlandschap Drentsche Aa behoort tot de mooiste gebieden van ons land en de makers van de film weten dit op sublieme wijze in beeld te brengen. Als je twee jaar lang dag en nacht door een gebied zwerft kom je dingen tegen die normaal gesproken gemakkelijk aan je voorbij gaan. IN HET LAND VAN DE DRENTSCHE Aa is zo’n film die juist dat soort zaken laat zien. Diverse dieren geven ons ongestoord een kijkje achter de schermen van hun bestaan in het Nationaal Park. Voor het realiseren van deze film filmden de makers ook op locaties die normaal gesproken verboden gebied zijn voor het publiek. Locaties als Oudemolen, Eexterveld, Balloërveld, Gasterse Duinen en natuurlijk prachtige beelden van de schitterende beken vullen vanaf het begin tot eind het doek. De film is een magnifiek eerbetoon aan een gebied dat z’n gelijke in ons land niet kent. Nog nooit eerder werd zoveel tijd en energie gestopt in het verfilmen van dit gebied. Voor de filmmakers zelf kregen de opnamen een zeer emotionele lading. Halverwege het project werd bij Janetta borstkanker geconstateerd en dat drukte een zware stempel op de werkzaamheden. Maar ondanks de operaties, chemokuren en bestralingen gingen de opnamen, nadrukkelijk op verzoek van Janetta, gewoon door. Na het voltooien van de film spraken beide filmmakers over …’een avontuur op zich…’ Een avontuur dat, naast het opleveren van een prachtige Drentse natuurfilm, voor Henk en Janetta vooral ook emotioneel een zeer beladen periode was.

  Veel verschillende dieren werden voor deze film wekenlang of soms langer gevolgd. IN HET LAND VAN DE DRENTSCHE Aa schetst in twee uur tijd een realistisch beeld van de prachtige Drentse natuur.

  1. FILMPOSTER In het land...

   Eerste deel van een drieluik

   In het Land van de Drentsche Aa is het eerste deel van een drieluik waarin de Drentse natuur centraal staat. Drie, op zichzelf staande films die allen een bepaald gebied vertegenwoordigen.

   Kijk hier naar deel 2: De Stille Kracht van de Drentse natuur…

   Kijk hier naar deel 3: De Groene Horizon…

  Toen de film De Achtertuin van Assen gereed was, begonnen Henk en Janetta onmiddellijk aan In het Land van de Drentsche Aa. Het werd de eerste film die waarvoor ze een sponsoring kregen toegewezen. Het bedrag werd direct omgezet naar uitbreiding van hun filmmogelijkheden. Eigenlijk was dit het begin het moment waarop ze serieus overwogen om als natuurfilmers verder te gaan. Toen die beslissing eenmaal was genomen stond slechts één ding als doel voor ogen: het promoten van de schitterende Drentse natuur..

  • Belofte…

   Het landschap van de Drentsche Aa oefend een enorme aantrekkingskracht uit op Henk en Janetta. Al jarenlang houden zij zich bezig met het vastleggen van de prachtige natuur in dit gebied. Als geen ander weten zij dan ook de meest mooiste plekjes te vinden. Henk: 'Ooit willen we dit gebied nogmaals gaan verfilmen. Om te kijken wat er is veranderd...of niet natuurlijk...'

   Het landschap van de Drentsche Aa oefent een enorme aantrekkingskracht uit op Henk en Janetta. Al jarenlang houden zij zich bezig met het vastleggen van de prachtige natuur in dit gebied. Als geen ander weten zij dan ook de meest mooiste plekjes te vinden. Henk: ‘Ooit willen we dit gebied nogmaals gaan
   verfilmen. Om te kijken wat er is veranderd…of niet natuurlijk…’

   Henk in het stroomdallandschap van het Lonerdiep: het Nationaal beek- en esdorpenlandlandschap Drentsche Aa op haar mooist!

   Henk in het stroomdallandschap van het Lonerdiep: het Nationaal beek- en esdorpenlandlandschap Drentsche Aa op haar mooist!

  • Drentsche Aa: oog in oog met het verleden…

   De vele stroompjes en beekjes die tezamen de Drentsche Aa vormen worden gekenmerkt door een afdruk uit het verleden. Tijd lijkt hier soms vergankelijk en vooral in de meest ruige delen waan je je in een andere dimensie. Het licht, de geuren, de geluiden: alles lijkt ver verwijderd van de tijd waarin we leven. Voor Henk en Janetta is dit gebied de ultieme manier van natuurbeleving.

   Het landschap van de Drentsche Aa trekt een streep door alle generatiegrenzen. Op sommige plekken lijkt de tijd eenvoudig stil te staan.

   Het landschap van de Drentsche Aa trekt een streep door alle generatiegrenzen. Op sommige plekken lijkt de tijd eenvoudig stil te staan.