Water Land Drenthe (2014)

Drenthe in, rondom en onder water

  • Drentse onderwaterwereld voor het eerst op film

    Water Land Drenthe: enorm succes!

    Water Land Drenthe: enorm succes!

  • Drenthe in, rondom en onder water

    Met het voltooien van Water Land Drenthe gaat voor Henk en Janetta een lang gekoesterde wens in vervulling: het maken van een film waarin het leven in, rondom en onder het Drentse water centraal staat. Voor het realiseren van deze film trokken de filmmakers enkele jaren door de meest ruige watergebieden van Drenthe om hier allerlei dieren voor langere tijd te volgen. Er werd onder meer gefilmd in het Nationaal Park Drentsche Aa en het Reestdal. Maar ook op tal van andere kleine of grotere waterpartijen werden diverse water en onderwaterbewoners in hun dagelijkse doen gefilmd. De film was bij het grote publiek onmiddellijk een groot succes want voor het eerst krijgt men een kijkje onder het Drentse wateroppervlak. De bever, sinds enige jaren terug in Drenthe, werd maandenlang gevolgd en ook de ijsvogel wordt op schitterende wijze in beeld gebracht.

    Prachtige natuurfilm met unieke onderwateropnamen!

    Vier jaar onderweg

    Van alle films die Henk en Janetta hebben gemaakt is Water Land Drenthe misschien wel het meest prestigieus. Alle items die in de film voorkomen waren moeilijk te filmen omdat het altijd dieren of situaties betrof die of zeldzaam zijn of heel veel tijd in beslag namen. Dat geldt voor de bever, ijsvogel maar vooral ook de onderwateropnamen. Al tijdens de opnamen van de film ervoor, De Groene Horizon, waren de natuurfilmers bezig met het vergaren van beelden voor Water Land Drenthe. Uiteindelijk zat er tussen het eerste en laatste shot van de film maar liefst vier jaar! Het eindresultaat is adembenemend…

    • De bever is terug in Drenthe…en hoe!

      De bever in Drentse wateren

      De bever in Drentse waterenBever 5

      In 2008 haalde Stichting Het Drentse Landschap in samenwerking met het Groninger Landschap de bever terug naar het noorden. En dat laat het dier zich wel gevallen want inmiddels zijn diverse jongen gesignaleerd. De nakomelingen van de bever zijn de voorlopers van een hele nieuwe generatie bevers die in de toekomst het noorden hopelijk gaan bevolken. Henk en Janetta maakten prachtige opnamen van het dier in zijn ruige woongebied.

    • De ijsvogel: gek op de Drentse wateren

      De ijsvogel is misschien wel de mooiste vogel die in ons land voorkomt...

      De ijsvogel is ongetwijfeld een van de mooiste vogels die in ons land voorkomen…

      Het allereerste item dat gereed was voor Water Land Drenthe was dat van de ijsvogel. Ruim 7 weken lang volgden de natuurfilmers het wel en wee van een koppeltje ijsvogels. Resultaat: een prachtig verhaal over twee wonderschone zeer kwetsbare vogeltjes die hun best doen om voor een gezond nageslacht te zorgen.

    • Drentse onderwaterwereld: indrukwekkend mooi!

      Direct onder het Drentse wateroppervlak spelen zich wonderbaarlijke dingen af...

      Direct onder het Drentse wateroppervlak spelen zich wonderbaarlijke dingen af…

      Het filmen in de moerassen van Drenthe was voor de natuurfilmers een ultieme uitdaging want met beperkte middelen wilden ze een indruk geven van wat zich hier afspeelt. Wekenlang ploeteren door modder, dichtgegroeide vennetjes en sloten resulteerde uiteindelijk in schitterende, unieke opnamen.

      De schietmot leeft onder water. Voor Water Land Drenthe wisten Henk en Janetta van dit insect zeer indrukwekkende beelden te maken...

      De schietmot leeft onder water. Voor Water Land Drenthe wisten Henk en Janetta van dit insect zeer indrukwekkende beelden te maken…

    • Project met tegenslagen

      Henk in het Gasterense Diep

      Henk in het Gasterense Diep

      De opnamen van Water Land Drenthe werden diverse malen overschaduwd door tegenslagen. Camera´s liepen waterschade op waardoor er peperdure reparaties nodig waren en belangrijke opnamen niet gemaakt konden worden. Tijdens de twee geplande productiejaren van de film bleef het vaak extreem koud in ons land en raakte de natuur bijna de kluts kwijt. Waardoor het werkschema voor een groot deel verloren ging en Henk en Janetta niet anders konden doen dan improviseren t.o.v. de planning van de film. Wat natuurlijk tijdsdruk gaat geven. Tijdens opnamen in het Gasterense Diep liep Henk een ernstige rugblessure op die hem twee weken uitschakelde. Voor de derde maal werd bij Henk de ziekte van Lyme geconstateerd waarvoor hij opnieuw aan de medicijnen moest. Ook Janetta ontkwam niet aan de lappenmand: ze liep en scheurtje in haar meniscus op. Hiervoor zal ze op een later tijdstip worden behandeld.