In productie

Making of... =HABITAT=

 • =HABITAT=: nieuwe uitdaging voor Henk en Janetta:

   

  Inmiddels zijn de opnamen voor de het nieuwe project in  =HABITAT= in volle gang. Het is moeilijk voor de natuurfilmers om precies in te schatten hoelang de opnamen gaan duren omdat het zo’n omvangrijk project is. Henk: ‘Voor Wildernis in Drenthe hadden we bijna drie jaar nodig om het karwei te klaren. Eigenlijk verwachten we voor dit project hetzelfde. We doen ons best en zijn pas tevreden wanneer we kunnen zeggen dat het eindresultaat is zoals we dat we vanaf het begin voor ogen hebben gehad. Mocht het langer duren dan verwacht, dan zij dat zo …. Zo’n project is te uniek om met minder genoegen te nemen…’

  Nationaal Park Drentsche Aa: unieke filmlocatie!

 • De pad van dichtbij

  Een van de eerste items voor hun nieuwe natuurfilm =HABITAT= was een bezoek aan de voortplantingswateren van de pad. Dat leverde spectaculaire beelden op!

  Een van de eerste items voor hun nieuwe natuurfilm =HABITAT= was een bezoek aan de voortplantingswateren van de pad. Dat leverde spectaculaire onderwaterbeelden op!

 • Filmen in de sneeuw

  Op 10 december 2017 werd aangekondigd dat er qua weer code rood te verwachten viel. We hadden die dag geen voorstelling dus was de keuze om het veld in te trekken al snel gemaakt. Maar … overal in het land was zware sneeuwval behalve… in het noorden. We hebben echt zitten wachten. Gelukkig passeerde een sneeuwfront aan het eind van de dag ook Drenthe en konden we alsnog mooie shots maken. Zo langzamerhand is het filmen in de sneeuw in ons land geen vanzelfsprekende zaak meer.

  Het laatste wat je wilt: koude voeten…

  Filmen in de sneeuw…ergens op de Drentse velden

  Schotse Hooglanders in een Drentse wildernis..

 • Waarom de naam =HABITAT=

  Als ons die vraag wordt gesteld zijn we bijna geneigd om te antwoorden met: waarom niet? =HABITAT= wordt in het algemeen verwoord als: ‘plaatsen waar een organisme in de natuur voorkomt, waar ze overleven, groeien en zich voortplanten.’ Denk vervolgens aan het Nationaal Park Drentsche Aa en het antwoord ligt voor het oprapen. Voor ons persoonlijk is dit gebied de plek in ons leven waar we zijn geboren, opgegroeid, leven en waarschijnlijk ook zullen sterven. Dan is de cirkel rond. Als wij dan in staat worden gesteld om die leefomgeving op een manier in beeld te brengen zoals we dat beleven, dan lijkt =HABITAT= plotseling het enige woord dat in ons opkomt.

  Met =HABITAT= hopen we een eerbetoon te tonen aan de plek die ons de mooiste momenten in ons leven schenkt…

 • WESPENDIEF: slimme jager…

  Je hebt van die vogels die je dolgraag zou willen filmen maar waarvan je tevoren al weet dat het een megaklus gaat worden. We wilden een jonge wespendief voor langere tijd volgen wanneer deze z’n eerste stappen in de jacht naar wespen ging zetten. Prachtig idee maar heel moeilijk om uit te voeren! Elke dag gingen we voor dag en dauw op zoek binnen een locatie waarvan we hoopten dat onze wespendief daar op zoek zou gaan naar prooi. Het is natuurlijk ook een prachtig verhaal: de vogel komt uit de bossen tevoorschijn, zoekt vervolgens een plek waar hij een gebied goed kan overzien en wacht net zolang tot hij een wesp ontdekt die hij ongezien kan volgen. Om vervolgens het hele nest te plunderen! Ruim 14 dagen zijn we bezig geweest en zo onopvallend mogelijk te werk gegaan. Uiteindelijk hebben we het hele scenario kunnen verfilmen en dat hadden we eigenlijk niet verwacht. Wel gehoopt… Unieke opnamen!

  De Wespendief: schitterende vogel met een bijzondere jachttechniek!

  Geconcentreerd en ongelofelijk geduldig wachten tot een wesp zich laat zien…